Monday, November 7, 2016

ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΤΟΥΜΠΑΝΑ



Σ' ένα όμορφο προάστιο βόρεια της Βοστώνης κάθε χρόνο στις αρχές του
Φθινοπώρου λαμβάνει χώρα ένα festival, μια έκθεση αγροτικών ( και όχι μόνο ) προϊόντων με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της περιοχής, δίνοντας συγχρόνως τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες να παρουσιάσουν τα ''προϊόντα'' τους. Μια μικρή έκθεση Θεσσαλονίκης με λίγα λόγια.
Σύγχρονα ανθοκομεία, από τη στιγμή που ένα μικρό σποράκι θα φυτευτεί σε λίγο χώμα, μέχρι που θα γίνει ένα πανέμορφο λουλούδι και θα στολίσει μεγάλες αίθουσες και ακριβά σαλόνια.
Οικογενειακές επιχειρήσεις ορνιθοτροφίας, χοιροτροφίας, μελισσοκομίας, χειροτεχνίας, διακόσμησης, είδη εστιατορίου, ζαχαροπλαστικής, κρασοπαραγωγοί ( η ραχοκοκαλιά της οικονομίας όπως λέμε ) κι ότι άλλο έχει σχέση με την ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία δεν αφήνεται στην τύχη της, αλλά αντιθέτως βοηθιέται από την πολιτεία.
Η έκθεση αυτή είναι ίσως η αρχαιότερη ( 200 χρονών ) στην ιστορία της Αμερικής.
Λέγεται, ότι στις 16 Φεβρουαρίου του 1818 μαζεύτηκαν σε μια ταβέρνα καμιά 25ριά ( πρακτικοί )αγρότες και προσπάθησαν να φτιάξουν ένα  (αγροτικό ) σύλλογο, με σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον κι άλλων αγροτών της περιοχής έτσι ώστε αναβαθμίσουν, να καλυτερεύσουν τις καλλιέργειές τους και την σωστή ανατροφή των βοοειδών τους. 
Ο σύλλογος ονομάστηκε: Essex Agricultural Society. Δηλαδή, Αγροτικός σύλλογος της  Επαρχίας του Έσσεξ. Το τι πέτυχε αυτός ο σύλλογος, φαινόταν από τις εκθέσεις που διοργάνωνε κάθε χρόνο σε διαφορετικές περιοχές. To 1910 αποφάσισαν, η έκθεση να γίνεται στο κεντρικότερο σημείο της Επαρχίας εκεί που εικάζεται ότι ξεκίνησε, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμη από όλη την περιοχή. Στην περιοχή που ονομάζεται Τόπσφιλντ (Topsfield ).
Οι δρόμοι που οδηγούν στην έκθεση, θυμίζουν Ελληνική Χριστουγεννιάτικη έξοδο. Χιλιόμετρα οι ουρές των αυτοκίνητων.
Μερικοί επιτήδειοι, κυκλοφορούν ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα και πουλούν μικρούς πρόχειρους χάρτες με ''κρυφά μονοπάτια''  για να φτάσεις στον χώρο της έκθεσης εύκολα και γρήγορα.
Παρατήρησα, οτι οι οδηγοί δεν έδειχναν ενδιαφέρον για αυτόν τον χάρτη. Χωρίς πολύ σκέψη αγόρασα έναν και ακολούθησα τις οδηγίες, κοιτάζοντας ειρωνικά τους οδηγούς που έμεναν στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητά τους. Αποτέλεσμα βέβαια ήταν να πάθω αυτό που έπαθε  κάποιος όταν ξεκίνησε πρωί- πρωί ( για να αποφύγει την κυκλοφορία ) να πάει στη Βουλιαγμένη για μπάνιο, αλλά την ίδια σκέψη είχαν κάνει …ενα εκατομμύριο Αθηναίοι!!
Κόσμος από όλη την Αμερική και τον Καναδά επισκέπτεται την έκθεση στις δυο εβδομάδες της λειτουργίας της. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο οι επισκέπτες φτάνουν τις  200.000.

Τα τεράστια κολοκύθια μεταφέρονται με γερανούς σε πλατφόρμες
Στον χώρο του festival, γίνονται διάφορες εκδηλώσεις με μουσικά συγκροτήματα, λούνα παρκ, εστιατόρια, παιδικές χαρές, κ.λπ.
Οι διοργανωτές έχουν θεσπίσει έναν διαγωνισμό για το μεγαλύτερο…. κολοκύθι και οι νικητές μοιράζονται πάνω από 10.000 δολάρια. Πέρυσι, το μεγαλύτερο ζύγιζε 1992.5  pounds, δηλαδή 703 κιλά και 78 γραμμάρια. Φέτος το κολοκύθι που πήρε το πρώτο βραβείο ζύγιζε 2075,5 pounds, δηλαδή 941 κιλά και 43 γραμμάρια.


Μπορεί να νικήσαμε τους Αμερικανούς στο μπάσκετ,  στα … κολοκύθια όμως είναι ''αχτύπητοι''.

 








Οι φαρμαδόροι όλο τον χρόνο προσπαθούν να μεγαλώσουν το …μανάρι τους

No comments:

Post a Comment