Saturday, December 9, 2017

ΓΕΜΙΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ






 


«Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος» έλεγε με παράπονο ο Καζαντζίδης σε ένα Ποντιακό τραγούδι.

Εγώ λέω κάτι άλλο.  «Στην Ελλάδα είν' κατάρα και στα ξένα είναι ευχή» (το να είσαι Έλληνας).

Αυτό απέδειξε την Δευτέρα  4 Δεκεμβρίου η ομάδα μπάσκετ της Βοστώνης (Boston Celtics), στον αγώνα του Αμερικανικού πρωταθλήματος με την ομάδα Milwaukee Bucks, του Γιάννη Αντετοκούμπο.

Στο γήπεδο της Βοστώνης «TD Garden», διοργάνωσαν βραδιά Ελληνικής κληρονομιάς (Greek Heritage Night).

Από νωρίς κατά «κοπάδια» έφταναν οι ομογενείς στο γήπεδο με καπελάκια, κασκόλ, σημαίες με τα χρώματα της αγαπημένης τους ομάδας της Βοστώνης. Το γέμισαν με Ελλάδα, με χορούς, με Ελληνικές σημαίες και επευφημίες, αφήνοντας κατάπληκτους και ενθουσιασμένους τους φίλους μας τους Αμερικάνους.

«Είναι Ελληνική βραδιά θα διασκεδάσουμε» ανέφεραν τα μεγάφωνα του γηπέδου.

Την αυλαία άνοιξε η ομογενής Ειρήνη Τορνεσάκη η οποία κάνει το μάστερ στο Berkeley και η οποία τραγούδησε τον Αμερικάνικο Εθνικό Ύμνο και καταχειροκροτήθηκε αφού η φωνή της και η απόδοσή της ήταν υπέροχη.
 

Εκείνη τη στιγμή ήρθε στο μυαλό μου το θέμα της σημαίας και του Σημαιοφόρου που δημιουργείται κάθε φορά στις  Εθνικές μας γιορτές.

Ας σκεφτούμε τι έγινε στο «TD Garden» την Δευτέρα, όπου Αμερικανοί τίμησαν την Ελλάδα και ''επέτρεψαν'' να τραγουδήσει τον Εθνικό τους Ύμνο μια Ελληνίδα. Στην Ελλάδα γιατί δεν μπορεί κάποιος να κρατήσει την σημαία ενώ έχει γεννηθεί εκεί, πηγαίνει σχολείο και είναι άριστος μαθητής;

Τον Γιάννη Αντετοκούμπο όμως, τον θέλουμε στην Εθνική μας ομάδα!!.

Στο ημίχρονο κελάηδησε το κλαρίνο και χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα Γιοι και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Τσολιάδες και Αμαλίες) τα ωραία μας Δημοτικά τραγούδια στο Αμερικάνικο κοινό, εδώ στην "Αθήνα της Αμερικής" (όπως έχουν ονομάσει την Βοστώνη) και πολλοί Αμερικανοί σηκώθηκαν από τα καθίσματά τους και έφερνα γυροβολιές.

 
  
    Θαρρώ πως έγραψε άλλη μια ιστορία το χορευτικό συγκρότημα, γιατί εδώ που τα λέμε δεν μπορούν όλα τα χορευτικά συγκροτήματα να χορέψουν μέσα στο TD Garden.
 

Υπολογίζεται οτι 1.500 με 2.000 ομογενείς ήταν μεταξύ των θεατών στο γήπεδο. Ένα ιστορικό γήπεδο στο οποίο η ομάδα της Βοστώνης έχει κερδίσει 17 πρωταθλήματα. Φέτος με ανανεωμένη ομάδα έχει ένα καταπληκτικό ρεκόρ μέχρι στιγμής με 22 νίκες και 4 ήττες.

Γέμισα Ελλάδα το «TD Garden».

Θα έπρεπε όλα τα Ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια να είχαν ζωντανή σύνδεση με Βοστώνη, εκεί όπου την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ζωντάνεψε το Ελληνικό πνεύμα το Αθάνατο, το Ωραίο το Μεγάλο και το Αληθινό, αντί να δείχνουν τα μαλλιοτραβήγματα στη Βουλή για μίζες, για κουμπάρους και ξαδέλφια. 
Ήταν μια δική μας γιορτή που διοργάνωσαν οι Αμερικανοί γιατί αγαπούν και σέβονται την Ελλάδα, διαβάζουν την ιστορία της και ξέρουν οτι από εκεί ξεκίνησε η ιδέα του αθλητισμού.

Οι Αρχαίοι υμών πρόγονοι σταματούσαν τους πολέμους σε περίοδο αθλητικών γεγονότων κι εμείς τότε αρχίζουμε τον πόλεμο.

Πως καταντήσαμε Θεέ μου!!!  

Εδώ οι φίλαθλοι να είναι ανακατεμένοι, να χειροκροτούν τον αντίπαλο και εμείς (στην Ελλάδα), να έχουμε αστυνομία στις εξέδρες, δακρυγόνα, ΜΑΤ, χυδαία συνθήματα για τον αντίπαλο, μισογκρεμισμένα γήπεδα, σπασμένες τζαμαρίες πυρπολισμούς αυτοκινήτων, επιθέσεις σε λεοφωρεία οπαδών, ματωμένα πρόσωπα, ακόμα και νεκρούς.

Ας γυρίσουμε όμως στην ωραία βραδιά εδώ στη Βοστώνη.




Τιμήθηκε η Ελληνίδα γιατρός Αθηνά Πάπας, καθηγήτρια της έδρας Erling Johansen στην Οδοντιατρική Έρευνα η οποία είναι και επικεφαλής του τμήματος Στοματικής Ιατρικής (Οral  Μedicine) στο Tufts University School of Dental Medicine στην Βοστώνη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η  γιατρός κ. Πάπας, βοηθάει φτωχούς και άπορους  ανθρώπους, με επεμβάσεις και εγχειρήσεις (στα δόντια), χωρίς πληρωμή παρακαλώ!!!

Αυτό θα πρέπει να φτάσει στα αυτιά των Ελλήνων γιατρών, στους οποίους δεν θα έλεγα βέβαια να δουλεύουν "τσάμπα", αλλά εκείνο το …φακελάκι, δεν τους τιμά καθόλου.

 Πριν από το παιχνίδι, έγινε το  «The Nikos Galis All-Stars Game». Ήταν ένας σύντομος αγώνας μεταξύ παιδιών Ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 8-12 ετών.

 



Πως θα μπορούσε να λείπει ο Γκάλης, που παρ ολίγο το «TD Garden», να ήτανε το σπίτι του. Το 1979 φοιτητής στο Σίτον Χολ (Seton hall), βγήκε τρίτος σκόρερ σε ολόκληρη την Αμερική με μέσο όρο 27,5 πόντους πίσω από τον Λάρι Μπέρντ που είχε 28,6 πόντους. Σιγά τη διαφορά!

Το ταλέντο όμως του Γκάλη ξεχώριζε και ο προπονητής των Celtics τον κάλεσε μαζί με τον Λαρι Μπέρντ. Ένας τραυματισμός όμως στον αστράγαλο, τον υποχρέωσε να μείνει εκτός προπονήσεων για μερικές εβδομάδες. Έτσι ο προπονητής δεν μπορούσε να περιμένει, έκοψε τον Γκάλη και έδωσε το συμβόλαιο σε άλλον παίχτη.

 Μερικά χρόνια αργότερα, όταν ρώτησαν τον πρόεδρο των Μπόστον Σέλτικς, Ρεντ Αουερμπαχ, ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος στην καριέρα του, παραδέχτηκε χωρίς δισταγμό: «Το ότι δεν υπογράψαμε συμβόλαιο με τον Νιck Galις».
 
 Καλύτερα (για μένα) που ήρθαν έτσι τα πράγματα, γιατί στο ΝΒΑ ο Γκάλης θα ήταν ένας πολύ καλός παίχτης μαζί με τόσους άλλους. Δεν θα γινόταν ποτέ ο «Θεός» για τους Έλληνες, το ίνδαλμα, ο ηγέτης και το καμάρι ενός ολόκληρου Έθνους.

 Ένας άλλος Έλληνας «Θεός» ήταν τη Δευτέρα σε εκείνο το γήπεδο. Ο Γιάννης Ατντετικούμπο, που έχει τρελάνει τους Αμερικανούς με το ταλέντο του.
 

Ένας «μεγάλος» παίχτης του ΝΒΑ ο Kevin Durant έχει πει. "I've never seen anything like him. Giannis Antetokounmpo could be greatest basketball player ever". «Δεν έχω ξαναδεί κάποιον άλλον σαν κι αυτόν. Μπορεί να είναι ο καλύτερος παίχτης όλων των εποχών».
Αποθεώθηκε ο Γιάννης από του Έλληνες φιλάθλους, φωτογραφήθηκε μαζί τους και ανταπέδωσε την αγάπη τους με το παίξιμό του.

Έπαιξε καλά, σκόραρε 40 πόντους λίγο πιο κάτω από τους μισούς πόντους ολόκληρης της ομάδας του.
 
 Τελικά οι Boston Celtics κέρδισαν την ομάδα του Γιάννη με 111-100

 Μπορεί να έχασε η ομάδα του Γιάννη, αλλά οι ομογενείς της Βοστώνης κέρδισαν γιατί χάρη σ' αυτόν, μιλούν όλα τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης. Ακόμα, είδαν τον καλύτερο παίχτη του αγώνα που είναι Έλληνας (και το τονίζει όπου βρεθεί), τον Γιάννη Αντετοκούμπο, το παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα από γονείς από την Νιγηρία.
 
 

 
      Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του Νίκου Καυκά, ιδιοκτήτη της photo synthesis.
,

1 comment:

  1. Εξαιρετικός αθλητής, ωραίος άνθρωπος, κι ας φαίνεται υπερβολικό, πολύ Έλληνας!
    Με το δίκιο σας αισθανθήκατε υπερήφανοι και μπράβο σας για την αθρόα προσέλευση.
    Καλή εβδομάδα, Γιώργο!

    ReplyDelete