Tuesday, October 31, 2017

HAPPY HALLOWEEN


 
 
Σήμερα η Αμερική γιορτάζει το «Halloween».
 
Η λέξη χάλοουιν είναι συντομογραφία του «All Hallows Evening», δηλαδή η παραμονή των Αγίων Πάντων, που είναι η 1η Νοεμβρίου.
Οι Άγιοι Πάντες άρχισαν να εορτάζονται το 609 μ.Χ., στις 14 Μαΐου, αλλά ο Πάπας Γρηγόριος ο 4ος μετακίνησε τη γιορτή στην 1η Νοεμβρίου επειδή η Πόλη της Ρώμης δεν μπορούσε να δεχτεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό πιστών που συνέρρεαν τον Μάιο και επιλέχτηκε αυτή η ημερομηνία προς τον χειμώνα, για λιγότερο κόσμο.
 Πολλοί συγχέουν την γιορτή αυτή με τις Ελληνικές Απόκριες, όμως είναι τελείως διαφορετική γιορτή γιατί το Χάλοουιν έχει μια μυστικιστική χροιά.


Όλες αυτές οι …κούκλες έχουν αισθητήρες κι όταν περάσεις δίπλα τους αρχίζουν άναρθρες υπόκωφες  κραυγές και σαρκαστικά γέλια.
Οι ρίζες της γιορτής αυτής λέγεται οτι βρίσκονται σε μια παλιά γιορτή των Ιρλανδών του «Samhain» που σημαίνει «τέλος του καλοκαιριού».
Οι Κέλτες (Ιρλανδοί), την 31ην Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα.
 
Για το μασκάρεμα, η παράδοση λέει οτι  ερχόμαστε  κοντά  με τον «άλλο κόσμο», ερχόμαστε σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς, γατί παλιά πίστευαν οτι οι ψυχές των πεθαμένων περιπλανώνται κάτω στη γη μέχρι την ημέρα των Αγ. Πάντων.
 
Την παραμονή λοιπόν της γιορτής, οι ψυχές είχαν την ευκαιρία να εκδικηθούν όποιον τους είχε κακό όταν ζούσαν, οπότε, όσοι θεωρούσαν οτι υπήρχε λόγος να ανησυχούν, μεταμφιέζονταν για να μην τους αναγνωρίσει το πνεύμα και τους εκδικηθεί, τους κάνει κακό.

 
Όταν πέρασα δίπλα σε αυτό το κουτί, ήταν κλειστό. Ξαφνικά ανοίγει και ακούγεται μια ανατριχιαστική κραυγή. Ο …κύριος που κοιμόταν πετάχτηκε όρθιος και άρχισε να κουνάει χέρια και πόδια, τα μάτια του αναβόσβηναν και ένα σαρκαστικό γέλιο με γέμισε ανατριχίλα. Έκοψε το αίμα μου!. Το έβαλα στα πόδια και δεν ξανά πέρασα από τη γειτονιά.

Η γιορτή του Halloween ενώ ξεκίνησε από την Ευρώπη, στον κόσμο έγινε γνωστή μέσα από την Αμερικάνικη κουλτούρα. Στη χώρα αυτή (την Αμερική), δημοφιλής  γιορτή έγινε  κατά τον 19ο αιώνα, όταν η μετανάστευση Ιρλανδών και Σκοτσέζων ήταν αθρόα. 

Το Halloween στην Αμερική  θεωρείται η πιο προσοδοφόρα εποχή το χρόνου μετά τα Χριστούγεννα. Οι πωλήσεις σε γλυκά, κοστούμια, διακοσμητικά αντικείμενα κ.λπ. την ημέρα αυτή λέγεται οτι φτάνουν τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ημέρας αυτής είναι τα χρώματα. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει την χειμερινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και γενικά τον άλλο κόσμο.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της γιορτής αυτής είναι οτι οι Σκοτσέζες  εκείνη την  ημέρα, κρεμούσαν τα βρεγμένα σεντόνια μπροστά στη φωτιά για να δουν -υποτίθεται- τον μελλοντικό τους σύζυγο.

Και ένα στατιστικό στοιχείο που ίσως να μην έχει και τόση σημασία. Ο Χουντίνι, ένας από τους πιο διάσημους μάγους όλων των εποχών, πέθανε το Halloween του 1926. 
Το βράδυ της γιορτής, τα παιδιά (μεταμφιεσμένα), πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και λένε...«trick or treat». Δηλαδή θα μας κοροϊδέψετε η  θα μας  περιποιηθείτε; Και βέβαια θα τους περιποιηθείς δίνοντάς τους  γλυκίσματα (όχι λεφτά), γιατί δεν ξέρεις τι ζημιά μπορούν να σου κάνουν στο σπίτι αργότερα.

Το έθιμο αυτό πάει πίσω στον 16ο αιώνα, τότε που Ιρλανδοί, Σκοτσέζοι και Ουαλοί, μασκαρεύονταν, και επισκέπτονταν σπίτια απαγγέλοντας ποιήματα και τραγούδια με αντάλλαγμα φαγητό. Αντιπροσώπευαν παλιές δικές τους Θεότητες του χειμώνα που απαιτούσαν ανταλλάγματα για να τους προσφέρουν καλή τύχη.


Κάπως έτσι είναι οι αυλές στα περισσότερα Αμερικάνικα σπίτια

 

Όπως όλες οι γιορτές και τα έθιμα  κάθε τόπου  αλλοιώνονται και διαφοροποιούνται χάνοντας η προσθέτοντας καινούργια στοιχεία, έτσι και στο  Halloween το μασκάρεμα δέχτηκε νέες τάσεις (απαιτήσεις της εποχής). Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια σέξι κουστούμια, σέξι δασκάλες και νοσοκόμες.

                               Τέτοιες αλλαγές  ας γίνονται, είναι....καλοδεχούμενες.
 

2 comments:

  1. Καλημέρα μακρινέ μου φίλε, Γιώργο ήρθα κι εγώ στην γειτονιά σου για να πάρω μέρος στις τέτοιες αλλαγές αλλά, άσε καλύτερα να μην το πω.
    Το πρόβλήμα είναι ότι πάντοτε αγοράζουμε καραμέλας σοκολάτες αλλά εδώ και 3-4 χρόνια δεν πατά κανένα παιδάκι να μας πει Τρικ ο τριτ οπότε τις τρώω εγώ και αρρωσταίνω, ούτε κι εφέτος ήρθε κανένας. Ο Νοέμβρης γενικά σε όλες τις Κουλτούρες είναι ο μήνας των νεκρών ή ψυχών οι Μάγια έχουν κι αυτοί κάτι παρόμοια πιστεύω μάλιστα ανηψώνουν χαρταετούς για να δείξουν στις ψυχές τον δρόμο να κατεύουν στο σπίτι του οπότε τους περιμένουν με ένα ειδικό φαγητό το ΦΙΑΜΠΡΕ άσε που πάνε το φαγητό στο κοιμητήριο και τρώνα πάνω από τον τάφο, ¨αλοι γιορτάζουν με ορχήστρα και άλλοι κλαίνε...
    Χαθήκαμε

    τους χαιρετισμούς μου
    Γαβριήλ

    ReplyDelete
  2. Και του χρόνου, Γιώργο, να είστε καλά να ζήσετε ξανά αυτή την παράξενη γιορτή ακόμη και με τις "καλοδεχούμενες"...

    Με την εκτίμησή μου!

    ReplyDelete