Tuesday, July 4, 2017

4 ΙΟΥΛΙΟΥ 1776. ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


 
 
 
Όλοι ξέρουμε ότι αυτή την ημερομηνία, η Αμερική έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Σίγουρα πολλοί από εμάς θα έχουμε ακούσει τη γνωστή ιστορία, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, θα μιλούσαν Ελληνικά, εάν σε μια ψηφοφορία που είχε λάβει χώρα παλαιότερα στις ΗΠΑ, δεν έχανε για μία ψήφο η Ελληνική γλώσσα από την Αγγλική.

Είναι λοιπόν αυτή η ιστορία αλήθεια, η είναι ένα τεράστιο ψέμα των συμμάχων μας, σαν αυτά που τρώμε (σαν χάνοι) αρκετά συχνά;

Να λοιπόν ποια είναι η αλήθεια:

Την δεκαετία του 70, αφίχθη στην Ελλάδα σαν πρεσβευτής της Αμερικής ένας άνδρας που ονομαζόταν Χένρι Τάσκα. Όταν ήρθε στην Αθήνα, σε λόγο που εκφώνησε, περιέγραψε τον τρόπο, με τον οποίον δεν καθιερώθηκε στην Αμερική σαν επίσημη γλώσσα η Ελληνική. Είχε πει πως αυτό δεν έγινε, εξ αιτίας μιας και μόνης ψήφου ενός Εβραίου ονόματι Δανιήλ Ουέμπστερ.

Τι ακριβώς είπε ο Τάσκα;

Ο Τάσκα είπε (εφημερίς Εστία 17-8-70):

«Αναλογιζόμενος την σημασίαν της συναντήσεώς σας, ανεθυμήθην κάποιον, ο οποίος μου είπεν, οτι αι Ηνωμέναι Πολιτείαι, κατά τας πρώτας ημέρας (Σ.Σ. ως Έθνους), τόσο εθάυμαζαν την σοφίαν και τας γνώσεις της αρχαίας Ελλάδος, ώστε όταν οι ιδρυταί της χώρας μας συνήλθον, δια να αποφασίσουν ποία θα ήτο η εθνική γλώσσα των ΗΠΑ. Η υπόθεσις ετέθη ως «κορώνα-γράμματα», μεταξύ της Αγγλικής και της Ελληνικής. Και η Ελληνική απώλεσε με διαφοράν μιας ψήφου. Αν δεν ήτο η ψήφος εκείνη του Δανιήλ Ουέμπστερ, γεγονός είναι, οτι δεν θα ευρισκόμην, ενώπιον ημών, ομιλών εις την Αγγλικήν».

Θυμήθηκε κάποιον ο Πρέσβης (χωρίς να μας πει ποιόν), που του είπε οτι σε μια ψηφοφορία (χωρίς να μας πει πότε έγινε), παίχτηκε «κορώνα γράμματα» η επίσημη γλώσσα του κράτους.

Τι μας είπε τώρα το...άτομο!!!

Φυσικά και η παραπάνω ιστορία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μεγάλος μύθος. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν έγινε τέτοιου είδους ψηφοφορία, στις ΗΠΑ. Οι κάτοικοι αυτής της χώρας, μετά την μετανάστευση των Ευρωπαίων και αρχικά λόγω της πλειοψηφίας των Βρετανών υπηκόων της Βρετανικής αυτοκρατορίας που τότε κατείχε εδάφη της σημερινής ΗΠΑ, μιλούσαν πάντα την Αγγλική γλώσσα και ποτέ δεν τέθηκε αυτό το γεγονός υπό αμφισβήτηση.

Τα Αγγλικά επικράτησαν με φυσικό και αυτονόητο τρόπο, αφού η πλειοψηφία των πρώτων κατοίκων της Αμερικής τα μιλούσε ως μητρική γλώσσα. Πως θα ήταν άλλωστε δυνατόν, το 49% των πολιτών να ψηφίσει ως επίσημη γλώσσα του κράτους του μία γλώσσα που δεν την ομιλεί; Και πόσο περισσότερο όταν οι Αμερικανοί είχαν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως ξεχωριστό έθνος από τους Βρετανούς, χάρη στην Αγγλική γλώσσα η οποία ήταν ένα στοιχείο που τους ένωνε μεταξύ τους, σε αντίθεση με τους Γαλλόφωνους του Καναδά.

Τον «μύθο» αυτόν λοιπόν, τον χρησιμοποιήσετε 1970 ο τότε Αμερικανός πρέσβης φυσικά για να μας ''καλοπιάσει" σαν λαό και να αντιμετωπίσει καλύτερες καταστάσεις στην Ελλάδα, την οποία όπως είναι γνωστό εκείνη την εποχή αυτός "διοικούσε" και τα κουτορνίθια (οι κυβερνώντες) τον πιστέψανε.

Θυμάμαι τον διοικητή του τάγματος που υπηρετούσα, σε ομιλία του σε κάποια Εθνική γιορτή, αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα λέγοντας με έκδηλο τον πατριωτισμό στα λόγια του, αλλά και τον θυμό για την ατυχία της Πατρίδας μας που για μια ψήφο δεν μιλούσαν Ελληνικά στην Αμερική. «Αν μιλούσαν Ελληνικά στην Αμερική -είχε πει - η θέση της Ελλάδος στον κόσμο, θα ήταν διαφορετική από αυτή που είναι σήμερα».

Δεν είναι τυχαίο, πως ο ίδιος μύθος, κυκλοφορεί και για την Γερμανική, την Ισπανική, τη Γαλλική, τη Λατινική και την Εβραϊκή γλώσσα. Σιγά που θα άφηναν οι Εβραίοι τέτοια ευκαιρία (για μια ψήφο) να τους φύγει μέσα από τα χέρια. Όχι μια ψήφος αν τους έλλειπε, αλλά χιλιάδες ψήφους θα έβρισκαν στο πί και φί για να πετύχουν τον στόχο τους.

Πέραν όμως όλων αυτών, η Αμερική είναι μια μεγάλη χώρα και σήμερα γιορτάζει την ανεξαρτησία της και όπως ο Πρόεδρός της κ. Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα πριν λίγο καιρό κάθισε προσοχή και με το χέρι στην καρδιά την ώρα που παιζόταν ο Ελληνικός Εθνικός ύμνος, έτσι  κι εμείς πρέπει να σεβαστούμε τη χώρα αυτή και να γιορτάσουμε την ημέρα της ανεξαρτησίας της.

Αυτή η χώρα είναι για τους κατοίκους της (τουλάχιστον), μια πολύ καλή Πατρίδα, καλύτερη από…κάποιες άλλες.

 


No comments:

Post a Comment