Wednesday, March 23, 2016

Καλωσόρισμα

Με τις δυο πατρίδες μου να περιμένουν την άνοιξη…

σας καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου


Λίγα λόγια για τον τόπο μου…
Λογκανίκος αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Πελλάνας και βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Λακωνίας, στα σύνορα με το νομό Αρκαδίας. Περιλαμβάνει τους συνοικισμούς: Λογκανίκο, Βεργαδέικα, Γιακουμέικα, Κοτίτσα και Κυπαρίσσι.
Ο Λογκανίκος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 750 μ. Απλώνεται σε πέντε κλιτύες του Ταΰγετου με τις δύο απ’ αυτές, τη νότια (κουφόγκρεμος), όπου και η πολίχνη της «Κοτίτζας» και τη βόρεια, όπου και το Παλαιολόγειο Κάστρο του Λογκανίκου (αρχές 14ου αιώνα), να είναι ψηλότερες και να αποτελούν δυο φυσικά τείχη, που απομονώνουν και προστατεύουν το συνοικισμό από νότο και από βορρά. Στα δυτικά υπάρχει το κωνοφόρο δάσος του Ταΰγετου, ενώ ανατολικά εκτείνονται οι υπώρειες του βουνού μέχρι την κοιλάδα του Ευρώτα, με πυκνή βλάστηση και ελαιόδεντρα. Το χωριό είναι οργανωμένο σύμφωνα με τα πρότυπα των ορεινών οικισμών. Κτισμένο στην ανατολική πλευρά της βουνοπλαγιάς, για να έχει καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες, γειτνιάζει με τα χωράφια και τους βοσκότοπους, που εξασφαλίζουν τα βασικά για την επιβίωση.

Η τοποθεσία είναι δυσπρόσιτη και καλά προφυλαγμένη ανάμεσα στα ορεινά τμήματα που σχηματίζουν οι διαδοχικές λαγκαδιές. Η περιοχή ταυτίζεται με την αρχαία Βελαμίνη, που αναφέρει ο Παυσανίας και έχει έκταση 36,2 χιλιάδων στρεμμάτων, που είναι από τις μεγαλύτερες σε όλη τη Λακωνία, ως δημοτικό διαμέρισμα. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης απετέλεσε θέση κλειδί για τη διακίνηση πληθυσμών και στρατιών στην Πελοπόννησο. Αποτελούσε έπαλξη και προμαχώνα του αρχαίου Σπαρτιατικού κράτους. Εδώ βρισκόταν στην αρχαιότητα το πέρασμα για την Αρκαδία καθώς και η βασιλική οδός των Παλαιολόγων.

Στην περιοχή σώζονται σημαντικά αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, που παραπέμπουν στη μακραίωνη χριστιανική ιστορία της περιοχής, που βρίσκεται ανάμεσα στο Λογκανίκο και το Μυστρά. Ιδιαίτερα αξίζει να αναφερθούμε στο καθολικό της Παλαιάς Μονής του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 13ο αιώνα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα μνημεία της περιοχής. Ψηλά στη βόρεια πλευρά του χωριού και δυτικά του ναού του Αγίου Γεωργίου υψώνεται η βυζαντινή καστροπολιτεία του Λογκανίκου. Στα νότια του χωριού λιγοστά σπίτια δείχνουν τη θέση της Κοτίτσας του βυζαντινού Μυστρά, πατρίδα αρχόντων και πραματευτάδων, που θα πάρουν ενεργό μέρος στην επανάσταση του 1821. Πέτρινα σπίτια, πηγάδια, νερόμυλοι και βρύσες, δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής και ο αμέτρητος αριθμός παμπάλαιων ξερολιθιών συμπληρώνουν τη σύνθεση του χαρακτήρα του χωριού. Δασικοί δρόμοι οδηγούν στα ψηλότερα σημεία του βουνού : Μέγα πηγάδι, Τιμόρι, Λίμνα, Κουτούνι, Ρεκίτσα.


7 comments:

  1. Φίλε Γιώργο,
    Σε καλωσορίζω, σαν πιο παλιός, στη φυλή (ή στην οικογένεια, αν θες) των bloggers ευχόμενος όλα όσα σε "γεμίζουν" να τα βγάζεις και να τα διαδίδεις από το δικό σου στίγμα στο διαδίκτυο. Και με βάση τον άλλο τόπο σου το Lynn της Μασαχουσέτης να μας στέλνεις την αγάπη σου και όχι πακέτα...

    Με τα φιλικότατα των συναισθημάτων και την αγάπη μου!

    ReplyDelete
  2. Dear George,
    Welcome on the cyber world, of the new Era!!!

    Φίλε Γιώργο!

    μια και ζούμε σε μια εποχή όπου οι αποστάσεις εκμηδεν΄ίζοντε με την ταχύτητα του φωτώς δεν είναι δυνατόν να μην παίρνεις μέρος κι εσύ, οπότε σε καλωσορίζω στα δρόμενα του διαδικτύου.
    Ξέρω ότι δεν έχεις χρόνο ένεκα εργασίας, αλλά όταν βρίσκεις ευκαιρία θα επισκέφτεσαι το Μπλογκ σου αυτό και θα ξεκουράζεις την ψυχή σου...
    Πάντα με την αγάπη μου

    Γαβριήλ ο εκ ΝΥ

    ReplyDelete
  3. Καλοί μου φίλοι σας ευχαριστώ πολύ για τα γεμάτα αγάπη και κουράγιο λόγια σας στο φτερούγισμά μου στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου. Κάτι καινούργιο για μένα, μια καινούργια αρχή. Κάθε αρχή έχει την αγωνία και τη λαχτάρα του άγνωστου, ώσπου το μικρό τρεμάμενο βηματάκι να αρχίσει την πορεία του στο νέο μονοπάτι μέχρι να γίνει σταθερό. Εσείς και οι δυο είσαστε παλιές καραβάνες σ' αυτή τη φυλή των bloggers και σίγουρα θα χρειαστώ τη βοήθειά σας στην πορεία μου αυτή. Ξέρω οτι θα την έχω γιατί κι εσείς στα δικά σας blogs βαδίζετε στον ομολογουμένως-δύσβατο αλλά αξιοπρεπή δρόμο της αλληλοεκτίμησης και του σεβασμού.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    ReplyDelete
  4. Καλώς σε βρίσκουμε λοιπόν, στο νέο σου ιστολόγιο!
    Και σύμπτωση...ίδια μέρα πριν 3 χρόνια, αποφάσισα κι εγώ να εκτεθώ και δεν το μετάνοιωσα ούτε μια στιγμή για την ποιότητα των ανθρώπων που βρήκα στον δρόμο μου!
    Καλορίζικο λοιπόν, καλοτάξιδο, από τον Λογκανίκο ως την μακρική σου ήπειρο και εύχομαι στο διάβα των χρόνων εδώ μέσα να εμπλουτίσεις τη ψυχή σου με γνώσεις και συναισθήματα!
    Φυσικά σε βρήκα μέσα από τον φίλο σου Μηθυμναίο, από τον οποίο επίσης είχα ζητήσει τη γνώμη του πριν κι εγω εκτεθώ!
    ΚΑΛΟΤΆΞΙΔΟ!
    Με εκτίμηση
    Βαρβάρα.

    ReplyDelete
  5. Κ. Βαρβάρα δεν ξέρετε τι ανακούφιση μου έδωσαν τα λόγια σας. Με μιας έφυγε η κούραση 12 ωρών σημερινής εργασίας στο εστιατόριο . Είμαι καινούργιος στον χώρο, υπάρχει άγχος, προβληματισμός ακριβώς για αυτό που λέτε, για την ποιότητα των ανθρώπων. Είναι όλοι εξαίρετοι και εκεί είναι ο φόβος μου αν θα μπορέσω να σταθώ επάξια δίπλα τους. Μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους είστε κι εσείς. Δεν το ξέρετε αλλά επισκέπτομαι συχνά το blog σας. Τις περισσότερες φορές δεν σχολιάζω γιατί δεν έχω χρόνο. Και στη δική μου περίπτωση ( στη δημιουργία του blog ) ιθύνων νους ήταν ο Στράτος. Ξέρω οτι έχει παρακινήσει πολλούς να δημιουργήσουν ιστοσελίδα. Είναι ένας αληθινός φίλος.

    Σας ευχαριστώ πολύ και θα ήθελα τη συνεργασία σας και τη φιλία σας.

    Τιμή μου που με επισκεφτήκατε.

    Bye-Bye από τη Βοστώνη.

    ReplyDelete
  6. Καλώς ήλθες στον χώρο τον ...απέραντο,
    Κύριε Γιώργο.

    Χαίρομαι
    για την διατήρηση της γλώσσας μας
    εις την ξένην

    ως έλεγαν παλαιότερα.

    Καλή επιτυχία,

    και καλό Μήνα.

    Υιώτα

    "αστοριανή",
    Westbury, L I , NY

    ReplyDelete
  7. Ευχαριστώ πολύ Κ. Γιώτα. Πράγματι είναι απέραντος και αλλιώτικος τούτος εδώ ο χώρος. Και μαγικός θα έλεγα. Θα προσπαθήσω κι εγώ, όσο μπορώ, να την διατηρήσω την ωραία μας, την μοναδική, Ελληνική γλώσσα. Θα χρειαστώ τη βοήθειά σας. Μη μου την αρνηθείτε.
    Kαλό μήνα.

    ReplyDelete